top of page
  • Skribentens bildSofia Löfgren

Hur du blir utgiven på ett bokförlag.

Är du trött på att höra samma trötta visa om att det är en på miljonen som blir utgiven?

I det här inlägget får du både den hoppfulla och hårda biten av sanningen, tillsammans med de bästa resurserna för att bli utgiven.


1 - Varför säger ingen som det är?


Kommunikationen kring hur man blir utgiven på stora förlag är ofta obefintlig, alternativt intetsägande och oanvändbar i praktiken. Varför? De stora förlagen kan inte säga som det är, för det skadar deras varumärke. De invigda författarna vill (oftast) inte säga som det är, för de är redan invigda och har ett eget intresse att värna om. Det enda dessa "jättar" säger är sådant som är hoppfullt och medlidande. Lite som när en miljardär-VD går till sina anställda och säger att de "ska följa sina drömmar och jobba hårt", i stället för att berätta hur han själv egentligen klättrat uppför stegen.


2 - Manus och tips


Här kommer några riktiga tips. 1. Se till att de första och sista sidorna är perfekta. Alla förläggare börjar, precis som vanliga läsare, på sida 1. Det är ofta så vi utvärderar om det är något att lägga undan till "prioriterat-högen". Ibland tjuvkikar vi också på de sista sidorna. Här är det inte bara viktigt att allt är "perfekt", men också att det är medryckande från början. Att börja en bok långsamt är en förlegad trend och en lyx debutanter tyvärr bör avstå från.

2. Säljargument

Förläggare tänker inte bara på bokens innehåll, också hur boken kan säljas till läsare och media. En bra bok med en bra handling är ett väldigt svårt "sälj" för en debutant. Ibland är det viktigt att knyta an till något, rent av ändra bokens riktning, för att det ska finnas med en "säljpitch". Det behöver inte alltid vara något nytt, men det behöver finnas något. Gärna aktuellt, gärna med geografisk anknytning.


3. Förarbete

Många frågar om det är lämpligt att ta hjälp av t.ex. lektörer, redaktörer, skrivcoacher, innan man skickar in ett manus till förlag. Svaret är JA. Så länge de är bra. Det finns många exempel på manus med stor potential, där pitchen, författaren, språket eller något annat verkligen är bra, men där det krävs många ändringar och mycket förfinande för att få det till en färdig bok som kan ges ut. Detta är pengar, tid, en risk som få förlag vill ta. Om du kan underlätta genom att t.ex. lösa upp några knutar på dramaturgin, bespara lite redaktionellt arbete och ändra om början, slutet eller något annat som du har fått feedback på från en frilansande manusutvecklare, så ökar du naturligtvis dina chanser hos ett förlag. Om du inte skulle bli utgiven ändå, så har ditt manus (och du som författare) förhoppningsvis förbättrats så pass att t.ex. en egenutgivning ändå blir aktuell, alternativt att de lärdomar du tagit från processen kan appliceras på nästa manus, som garanterat kommer ha en bättre chans att bli utgivet.



3 - Det är ett jobb, vem är du?


Sanningen är att du som författare söker ett jobb. Och när man söker ett jobb spelar, som bekant, precis allting roll. Det absolut bästa är såklart om du känner, eller kan lära känna, din arbetsgivare personligen. Gå på events där du "råkar" stöta på dem, skriv ett meddelande eller ring och presentera dig och be om en lunch - det funkar ibland! Finns inte den möjligheten får du i stället jobba på din presentation, och inte bara ditt följebrev. Vem är du? Är du till exempel ... 1. Okänd person med ett lovande manus?

2. Extremt driven debutant med en växande social-media-närvaro och lokalpress som redan rapporterat om dig? 3. Egenutgivare som nått framgång med tidigare böcker, upparbetade kontakter med lokala bokhandlar och bibliotek och dessutom en liten men lojal läsarskara som har lämnat positiva recensioner?


Detta är tre olika versioner på någon som aldrig blivit utgiven, men där möjligheterna för ett potentiellt bokförlag redan ser väldigt annorlunda ut, beroende på vem personen är. Och det spelar roll.

4 - Det är lättare än någonsin


Att bli utgiven i Sverige är lättare än någonsin. Nej, inte på Albert Bonniers Förlag, men att bli utgiven över huvud taget. Anledningen har ett namn: ljudböcker. Det finns i dag en mängd "ljudboksförlag", men också "vanliga" förlag som begränsar en majoritet av sin utgivning till ljud/e-böcker. Detta gör att den ekonomiska investeringen och arbetet blir mycket mindre, vilket tillåter förlagen att ta in fler nya författare. Det innebär både att det är lättare att bli utgiven, men också att de flesta får mindre hjälp och skjuts när de väl blivit antagna. Ofta är man relativt ensam som nyutgiven författare, trots uppfattningen (som stämde för tjugo år sedan) om att förlaget marknadsför och författaren skriver. Att forma en bok så att den också passar bra i ljudboksformatet är därför viktigt för dig som vill bli utgiven. T.ex.: -Gärna serier -Gärna genrelitteratur -Gärna korta kapitel -Gärna relativt få karaktärer -Gärna cliffhangers -Gärna genomgående högt tempo, inga partier där man riskerar "tappa" lyssnaren

-Inga bilder eller illustrationer -Inga böcker över 500 sidor

-Begränsa text på andra språk

-Begränsa text i t.ex. sms/mejl/brev-format -Begränsa kursiv text


Avslutningsvis:


-Skriv ett fantastiskt manus, gärna flera. -Tänk på din pitch -Bygg ditt namn och ditt författarskap så mycket du kan, oavsett om du publicerat böcker eller ej -Försök att få personlig kontakt -Ta hjälp av ett proffs






970 visningar1 kommentar

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page