top of page
  • Skribentens bildAdamsson Löfgren

Pressmeddelande Här slutar allmän väg

Uppdaterat: 30 mars

Här slutar allmän väg av Sofia Löfgren började som ett traditionellt beställningsjobb för svenska och tyska marknaden, men blev i stället Adamsson Löfgren Bokförlags första i en rad storsatsningar.


Vi möter Cassandra, som befinner sig vid ett vägskäl. Mediebyrån hon driver står inför ett avgörande kundmöte i New York och ett positivt svar från ett bokförlag ger eld åt författardrömmarna. Men det som inte får hända händer och hon lämnar storstaden för Dalstuga. Där väntar inte bara hennes trassliga familjehistoria, utan även en pirrig bekantskap från förr.


Boken, som blir Sofia Löfgrens tredje roman, kommer som inbunden, e-bok och ljudbok inläst av Anja Lundqvist.

Att det blev just Dalstuga som boken utspelar sig i har sin grund i att Sofia tillbringade sina barndomssomrar där och att familjen fortfarande äger en stuga i området. Men den personliga och verklighetsbaserade aspekten fick oväntade konsekvenser.


-Under skrivprocessen utvecklades berättelsen och karaktärerna, berättar Sofia. Beställningsjobbet innefattade en lättsam feelgood med svensk sommar, men jag insåg snabbt att platserna och karaktärerna betydde mer än så för mig. Här fanns riktiga, viktiga historier, som behövde berättas.


I samband med beställningsjobbet arbetade Sofia och kollegan Lukas Adamsson på en kriminalroman. Duon fick intresse från några av de medelstora förlagen, men var tveksamma på grund av villkor och olika värderingar. De övervägde redan då ett eget förlag, men när Sveriges största inom genren intresserade sig tackade de ja och ett långsiktigt samarbete för att ta fram en serie utifrån originalmanus påbörjades.


Kampen med att skriva, redigera och att vara beroende av de traditionella förlagen är bara ett exempel på en av de verklighetsbaserade historier som skildras i Här slutar allmän väg.


I slutändan blev det aldrig något avtal med storförlaget. Intresse kvarstod från andra gällande båda böckerna men då den nya riktningen, som lutade mer åt den traditionella relationsromanen än kommersiell feelgood, snarare irriterade beställarna, ansåg duon att det var rätt tillfälle.


Adamsson Löfgren Bokförlag skapades hösten 2022, och de första titlarna blir relationsromanen Här slutar allmän väg, 1 maj, och kriminalromanen Handlöst fall, 1 september.

97 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page