top of page
  • Skribentens bildSofia Löfgren

Kriminalromaner och erotik - Öka på spänningen

Både från kolleger och lektörskunder får jag ofta höra att sexscener är svårast att skriva. Allra oftast kommer påståendet från de som riktar in sig på kriminalromaner. Jag själv har alltid känt att spänning är spänning, oavsett genre, men tror mig ha förstått var problematiken ligger. I det här inlägget ger jag konkreta tips på hur du kan öka på spänningen till tusen, oavsett vad du skriver.

Alla har väl läst en malplacerad sexscen någon gång? Och fått känslan av att författaren har skummat förbi händelsen med skämskudden på. Det kan upplevas obekvämt, ibland nästan obehagligt och framför allt fel ur ett läsarperspektiv. Varför?


För att texten saknar uppbyggnad. Visst kan du bli skrämd av att någon dyker upp precis framför dig och skriker "Buh!", men om du har byggt upp obehaget innan krävs väldigt lite för att samma känsla ska utlösas. Tänk skräckfilm ... hur du kryper ihop mer och mer i soffan, spänner dig och väntar, för du vet att snart ... när som helst smäller det! Men hur lyckas man skapa den här krypande känslan då? Hur skriver man en riktigt bra skräckscen/kriminalroman/erotisk novell?


Tips 1 - Berätta inte mer än nödvändigt


Du har säkert hört det förut. Informationsdumpa inte. Men vad betyder det egentligen, och hur motverkar det spänningen?


Om vi återgår till skräckfilmsscernariot. Du sitter uppkrupen i soffan, beredd att bli skrämd för att huvudpersonen har givit sig ut ensam i skogen (såklart). Tidigare fick du också se att någonting stort rörde sig mellan stammarna, så du förstår att det finns en potentiell fara, men den är diffus. Filmskaparna har givit det som behövs för att du ska vara på helspänn och med i leken, men inte för mycket. Om du hade fått veta exakt att det var för djur/varelse det var, blivit informerad om exakt var hen befann sig, hade nog spänningen avtagit ordentligt ... Eller hur?


I en mörk skog är det främst potentialen i det dolda som skrämmer oss, inte det vi redan ser.

När vi läser vill vi bli utmanade och dra egna slutsatser. Vi vill inte bli skrivna på näsan, eller läsa samma sak två gånger. Men vad är lagom med information då? Jag vill ju inte att läsaren ska missa något viktigt. Det för oss vidare till tips två.


Tips 2 - Våga möta och vara i känslan


Det är oftast här det brister. En thriller där läsaren inte känner något, faller platt. Likaså en sexscen. För att skapa spänning behöver man klättra närmare. Det går alltid att komma närmare!


Exempel 1: Nina tyckte sig höra någonting och stannade mitt på gatan. Det var mörkt ute. Hösten hade kommit på riktigt nu. Hon kunde ha svurit på att hon hört något, men det var helt tomt omkring henne. Det måste ha varit inbillning. Snart insåg hon att hon hade haft rätt, för några löv lyfte från gatan och fick henne att slappna av igen.


Vi förstår att det skulle kunna hända någonting här, att författaren har byggt upp en situation som skulle kunna vara potentiellt hotfull, men det finns en distans i texten som gör att vi inte helt och fullt slukas av känslan. Någonting som håller oss tillbaka.


Exempel 2: Nina vände sig om, snabbt. Det var svårt att se något då hösten slukat det sista av solljuset. Hjärtat slog hårt och hon pressade armarna mot bröstet. Lägg av, var inte löjlig. En rörelse alldeles bredvid. Hon grep efter nycklarna i fickan, blev snurrig av adrenalin. Några löv dalade åter ned mot marken och kroppen slappnade av en aning. Det var inget, bara inbillning.


Vad är egentligen skillnaden på dessa två exempel? Om vi går tillbaka till filmens värld och föreställer oss att vi ser den här sekvensen framför oss. Vad är det som skapar känslan? Omgivningen kanske? Snabba rörelser och handlingar? Att krypa närmare en text är detsamma som att ta bort onödiga ord och reflektioner. I exempel 1 skulle man kunna stryka det som skapar avstånd i texten.


Nina tyckte sig höra någonting och stannade mitt på gatan. Det var mörkt ute. Hösten hade kommit på riktigt nu. Hon kunde ha svurit på att hon hört något, men det var helt tomt omkring henne. Det måste ha varit inbillning. Snart insåg hon att hon hade haft rätt, för några löv lyfte från gatan och fick henne att slappna av igen.


Vissa skulle kanske kunna hävda att närheten också försämrar den litterära kvaliteten. Absolut, om man likställer den vid avståndstagande och berättande kanske, för det är nog sant att ett nära perspektiv ger mindre utrymme för språkliga utsvävningar. Det är också ett påfallande distanserat språk när man läser äldre "finlitteratur".

Men dagens konsumenter är tidspressade och jagar kickar. De vill försvinna från verkligheten en stund och uppslukas totalt av en fiktiv berättelse och då krävs närheten. Läsaren ska bjudas in att få "vara" huvudpersonen och därmed känna och uppleva utan filter.

Ljudbokens ökade konsumtion bidrar till att böcker måste vara mer medryckande. En annan ljudbok är bara ett knapptryck bort om läsaren tröttnar!

Samma regler gäller för ett erotiskt scenario. Jag har full förståelse för att det kan ta emot för vissa att vara så naken och ärlig i en lustfylld känsla, så mitt råd är. Om du inte vill eller vågar, strunta i att skriva den här sortens scen. Det blir bättre så.


Exempel 1: Hon ser honom sitta där i hörnet av bastun och blir pirrig av förväntan. Han är så snygg och tittar på henne med en mörk blick. Hans muskler glänser av fukt. Det skulle vara lätt att slita bort handduken, eller ännu bättre, att tappa sin egen. Tanken på att han skulle se henne naken och upptäcka hennes kropp med blicken gör henne het. Hon gillar att visa upp sig.


Exempel 2: Huden knottrar sig när hon kliver in i bastun, lika mycket av den tryckande värmen som av hans blick, släpande och nyfiken ... Han sitter i hörnet med en handduk över höften, glansig av fukt. Så lätt det skulle vara att slita bort den, eller ... låta den egna falla till golvet. Med flit. Att betrakta honom medan han tar för sig och läsa uppskattningen i hans ögon när de slutligen återvänder till hennes. Otyglade och ärliga. Kåta.


Tips 3 - Bygg spänning genom dialog


Ett sätt att skapa spänning är via dialog, men även här slarvas det ibland. Lita på att din läsare är en normalbegåvad människa som är van vid böcker och kan läsa mellan raderna.


1: Lägg mycket tid och kärlek på att slipa dialogen. Är du osäker på om du berättar för mycket, läs högt för dig själv, stryk en rad och testa att läsa igen!


2: Gestalta även mellan raderna. Ett samtal är inte bara ordval, utan tonfall och kroppsspråk. Du kan påverka tonfallet genom att ändra hur personen säger något och lägga till ett kroppsspråk, antingen för att ge känslan av att personen säger en sak och menar en annan, eller att förstärka budskapet.


Ponera att du vill att en person ska ifrågasätta någons val, men med välvilja.


"Måste du verkligen träna just nu?" frågade hon och lade armarna i kors. "Vi har ju massor att göra."


I det här fallet känns det som att personen snarare är irriterad och föraktfull, eller hur? Om vi adderar lite osäkerhet till meningen och ett kroppsspråk blir känslan en helt annan.


"Ehm, måste du verkligen träna just nu?" frågade hon och strök ömt över sin underarm. "Vi har ju massor att göra."


3: Konflikter är intressanta. Oavsett om det gäller en thriller, feelgood eller en erotisk novell blir texten mer spännande om det skaver lite. Våga utmana dina karaktärer. När du bygger attraktion kan det vara spännande att höra någon vara avvisande, trots att vi känner i kroppen att hen känner någonting helt annat.


4: Jobba med samtliga sinnen under dialogen för att rota läsaren i nuet. I miljön, i sammanhanget och under de rådande förutsättningarna. Vad händer till exempel när tre personer står och snackar och en plötsligt lämnar rummet? Ändras något? Blir något sinne mer mottagligt? Återigen, kryp närmare och våga laborera lite!


Slutligen: Våga lita på läsaren. Ge bara den informationen som behövs, först när den behövs. Förklara inte för läsaren vad hen ska tänka och tycka kring det som sker, utan visa genom att skapa känslor. Monologer saktar ofta ned tempot så använd dialog som ett verktyg för att snabba på händelseförloppet.
23 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page