top of page
  • Skribentens bildAdamsson Löfgren

Egenutgivarens vanligaste misstag

Uppdaterat: 2 nov.

Vi tror på entreprenörskap bland författare, inte minst för att det nu för tiden snudd på är ett måste att man också är sin egen PR-byrå och säljavdelning som författare, även om man lyckats komma ut på förlag. Därför blir också egenutgivning ett allt mer attraktivt och logiskt alternativ, men det finns också fallgropar!

 

Att överskatta bokhandlar

Bokhandlar är de traditionella förlagens traditionella väg ut. Med andra ord, inte egenutgivarens. Att bli ignorerad av bokhandlar, oavsett om det är den centrala inköpsgruppen på en stor kedja eller enskilda aktörer, är bland de bästa sätten att tappa lusten till entreprenörskap. Det är dessutom i bokhandlar du har som sämst marginal. Där du måste ge rabatter, fria returer m.m., och där du trots allt inte lär lyftas fram på hyllorna (om du över huvud taget släpps in). Fokusera i stället på andra vägar ut med din fysiska bok, t.ex. enskilda lokala bokhandlar där du får stöd, matvaruhandlar som Ica & Coop, marknader, näthandeln och direktsälj på releasefester, via social media, m.m.

Att underskatta ljudboken

Att inte ta hjälp

Sist men inte minst, det absolut största misstaget egenutgivare gör: Att bränna ut sig. Vi har varit farligt nära flera gånger. Det har aldrig varit för att det har gått dåligt eller för att något tråkigt hänt; tvärtom på grund av att det blivit för mycket roligt som vi tagit på oss. Egenutgivare är generellt ambitiösa entreprenörer, som har stora planer för sitt författarskap. Sådana som inte nöjer sig med att inte passa in i nålsögat utan tar saken i egna händer. Med det följer ofta också en tanke om att satsa stort och köra hårt. Det är toppen, men glöm inte att ett författarskap är en långsiktig satsning. En serie börjar ofta sälja som bäst vid bok 4-5. En författare börjar ofta bli läst först efter att den etablerat sig som ett namn. Din ekonomi ska hålla långsiktigt. Din energi ska hinna återhämta sig. Framförallt ska du också hinna leva, njuta av resan och kanske allra viktigast, skriva på nästa bok också!


48 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page