Adamsson Löfgren
Egenutgivarens vanligaste misstag
Uppdaterat: 2 nov.
Vi tror på entreprenörskap bland författare, inte minst för att det nu för tiden snudd på är ett måste att man också är sin egen PR-byrå och säljavdelning som författare, även om man lyckats komma ut på förlag. Därför blir också egenutgivning ett allt mer attraktivt och logiskt alternativ, men det finns också fallgropar!
Att överskatta bokhandlar
Bokhandlar är de traditionella förlagens traditionella väg ut. Med andra ord, inte egenutgivarens. Att bli ignorerad av bokhandlar, oavsett om det är den centrala inköpsgruppen på en stor kedja eller enskilda aktörer, är bland de bästa sätten att tappa lusten till entreprenörskap. Det är dessutom i bokhandlar du har som sämst marginal. Där du måste ge rabatter, fria returer m.m., och där du trots allt inte lär lyftas fram på hyllorna (om du över huvud taget släpps in). Fokusera i stället på andra vägar ut med din fysiska bok, t.ex. enskilda lokala bokhandlar där du får stöd, matvaruhandlar som Ica & Coop, marknader, näthandeln och direktsälj på releasefester, via social media, m.m.
Att underskatta ljudboken
Ljudbokstjänsterna är till skillnad från bokhandlarna en väldigt välkomnande plats för egenutgivare. Här kan du till skillnad från om du gått via ett förlag och bara får en royalty, som egenutgivare kamma hem en rejäl slant för varje lyssning (ungefär 25kr i snitt för en bok på 10 timmar som räkneexempel). Det är också hos ljudbokstjänsterna som du fritt kan klättra på listor baserat enbart på siffror och där din "kommande" eller "trendandde" bok är precis lika relevant som Bonnier eller Norstedts, till skillnad från många återförsäljare för den fysiska boken där det ofta finns en minst sagt manuell del av kurerandet av titlar och kampanjer.
Att inte ta hjälp
Som egenutgivare är det än viktigare att produkten blir professionell och kvalitativ. Det kan finnas en viss medhavd tvivel kring produkten och personen, varför det blir ännu viktigare att ta professionell hjälp med textbearbetning, omslag, ljudboksproduktion, marknadsföring, etc. Att vara egenutgivare är att vara företagare, och att omge sig med duktiga proffs och få andras input är en livsviktig del i företagandet. Det är också en av de mest värdefulla aspekterna i att vara traditionellt utgiven och är något man som egenutgivare helt enkelt behöver kompensera för genom att anlita frilansare eller bygga ut sitt företag.
Sist men inte minst, det absolut största misstaget egenutgivare gör: Att bränna ut sig. Vi har varit farligt nära flera gånger. Det har aldrig varit för att det har gått dåligt eller för att något tråkigt hänt; tvärtom på grund av att det blivit för mycket roligt som vi tagit på oss. Egenutgivare är generellt ambitiösa entreprenörer, som har stora planer för sitt författarskap. Sådana som inte nöjer sig med att inte passa in i nålsögat utan tar saken i egna händer. Med det följer ofta också en tanke om att satsa stort och köra hårt. Det är toppen, men glöm inte att ett författarskap är en långsiktig satsning. En serie börjar ofta sälja som bäst vid bok 4-5. En författare börjar ofta bli läst först efter att den etablerat sig som ett namn. Din ekonomi ska hålla långsiktigt. Din energi ska hinna återhämta sig. Framförallt ska du också hinna leva, njuta av resan och kanske allra viktigast, skriva på nästa bok också!