top of page
  • Skribentens bildAdamsson Löfgren

Den största möjligheten för författare i dag

Ofta målas ett alltför negativt narrativ av bokbranschens utveckling. Oro kring minskad pappersboksförsäljning, AI-konkurrens och lågkonjunktur är befogad, men det är trots allt undantag i en bransch som fortfarande -- kanske till och med än mer -- i dag erbjuder många och fina möjligheter för den som vill arbeta som författare.


Mindre barriär - utgivning


Att slå sig in på marknaden som författare i dag är bokstavligen lättare än någonsin.


Det finns en förlegad uppfattning om att "bli författare" är att bli antagen på Norstedts eller Bonnier med sitt första manus. Det är en dröm som blir alltmer långsökt och som inte heller är meningsfull för gemene man. En nyanställd på Amazon ber inte att få ersätta Jeff Bezos, utan försöker i stället att jobba sig upp i företaget. Äntligen finns den möjligheten även för författare. Man behöver inte stå och stampa med tio manus i byrålådan och vänta på att något ska bli antaget. Alternativ som egenutgivning, hybridutgivning, traditionell utgivning på mindre förlag, traditionell utgivning i endast digitala format, m.m., är bara några exempel på sätt som går att starta sin bibliografi, bygga sitt namn, få feedback utan att behöva komma över den gigantiska tröskeln och in i det minimala nålsögat hos jätteförlagen. Att sedan få ut sina böcker i näthandeln och på ljudbokstjänster är näst intill gratis och även här saknas någon betydande barriär.


Mindre barriär - marknadsföring


Det finns i dag en rad sätt att marknadsföra sin bok och sitt namn som inte fanns så sent som för tjugo år sedan. Dessutom är den gamla PR-maskinen ... tevesoffan, recensioner i tidningar osv., -- om än viktig -- inte alls avgörande på samma sätt längre.


För att nämna några: Bookstagram: Instagram-communityn i Sverige innehåller tusentals recensenter och tiotusentals följare. Det är gratis och enkelt att delta. Facebook-grupper: De större Facebook-grupperna med bokinriktning i Sverige har närmare 50 000 medlemmar. Det finns en rad olika med olika riktning. Även här är det gratis och enkelt att delta. Poddar: Poddar är också en ny möjlighet, både för den som vill skapa en egen podd och bygga en publik, men också för den som vill hitta ett program med en etablerad målgrupp att delta i. Digital marknadsföring: Allt fler författare hittar nyttan i att använda Google, Facebook, Instagram, Tiktok, Youtube m.m. som en form av betald marknadsföring. Den stora skillnaden och nyttan är att det inte finns några barriärer som ett PR-bolag eller en mediaköpare, tvärtom kan vem som helst börja annonsera för så lite som några kronor per dag. Kickstarters: Plattformer som Kickstarter erbjuder en möjlighet för författare att både marknadsföra och finansiera sina projekt i förväg. Kickstarter-fenomenet har exploderat i USA, har redan börjat komma till Sverige men kommer med största sannolikhet att ta större plats under de kommande åren. Den gamla metoden: Och trots allt finns ju den gamla metoden kvar. Tidningar, radio och teve är bra sätt att nå ut och även här är barriären faktiskt mindre, då det räcker med ett mejl eller ett meddelande på ett social-media-konto för att komma i kontakt med redaktionen eller gästbokare.


Kombinerat arbete och fler inkomstkällor

I det moderna samhället har vi helt enkelt mer tid och fler möjligheter. För vissa skapar det mer stress, stillasittande och scrollande, för andra är det en möjlighet att utforska en ny karriär.

Många arbetar hemifrån och har således möjligheter att skriva som ett sidoprojekt när lusten faller in, utan att riskera privatekonomin. Laptopen och mobilen gör det också mycket smidigare att anteckna eller rent av skriva när som helst och var som helst, även om man i övrigt har ett tight schema. Flera nya författare berättar historien om hur en halvtimmes mobilknappande på lunchrasten och på bussresan till jobbet ledde till debuten. Många väljer också att studera på distans (eller på plats). Kanske är det inte ens skrivande man studerar, men det är en aktivitet som ofta skapar mer utrymme för skrivandet och samtidigt kan hjälpa till att finansiera en författarkarriär i tidigt skede. Dessutom är den moderna, digitala produkten en stor fördel, då den har bättre livslängd än den fysiska. Det går i praktiken att bygga upp en bibliografi eller en serie, som blir en ständigt växande inkomstström, tills att den till slut är så stor att författandet kan bli en heltidssyssla. Detsamma gäller näthandlar: vi behöver inte längre sälja slut på vår bok under de första månaderna utan kan ha kvar den på nätet så länge vi vill. Till sist finns fortfarande bra kommunal hjälp för den som vill bli författare i form av stipendier, kulturbidrag, tillväxtbidrag, m.m., i minst samma grad som tidigare.

Och till sist. Den absolut största möjligheten ... är att andra inte ser den.


Det narrativ som de flesta lärt sig att tro på är att författaryrket ska vara mödosamt, fattigt och orättvist. Den sortens offermentalitet är precis varför du kan ta klivet fram och bli en av de få som faktiskt lyckas. Ingen har sagt att det ska vara lätt, men en sak är säker. Möjligheterna finns.





342 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page